RUAM LEPAS DEMAM



Sabtu hari tu Hud mula demam. Merengek-rengek nak perhatian je. Ahad pun tak kebah jugak then isnin baru bawak ke klinik kesihatan. Alhamdulillah, kebah dah demamnya lepas on paracetamol sekali je.

Sue bajet dia demam sebab grow sputh tu. Akal panjang nak dapat kaki agaknya. Then lepas tu, malam tu bapaknya perasan macam ada rashes kat perut Hud, tapi tak banyak. 

Then pagi rabu tu nampak dah makin banyak, mak curious adakah ia campak or ciken pox. Tengaharinya decide bawak ke klinik lagi sekali. Risau la kan. Benda baru kot bagi mak bapak anak dua. Sebab sebelum ni Noh takda pulak simptom simptom macam tu. Doktor just cakap its normal due tu fever yang dia ada sebelum ni.



Rashes tu akan hilang dalam sehari dua. So lega la sikit dah tahu macam tu. Sue pun try la cari info tentang rashes tu then jumpa la blog Dr.Zubaidi. Sejenis perangai mak kan, semua benda nak tahu. Betul ke macam tu, betul ke macam ni. 

Dalam bahasa medicalnya orang panggil ' Roseola' atau sixth diseas. Satu pembawaan virus yang agak ringan. Normal bagi baby atau bebudak umur 6 bulan ke 3 tahun.

Memang betul, simptomnya memang bermula dengan demam yang tiba-tiba. Masa tu cek suhu Hud 38°-39°. Sue berjaga jugak la pagi tu. Suhu paling tinggi 39.4°. Tuam badan dia bagi sejuk sikit and keep direct feeding.

Even dia refuse nak makan dalam 2 hari tu tapi dia still nak menyusu. So lega la jugak. 

So kalau baby or anak-anak yang ada simptom Roseola ni better korang kuarantinkan dulu. Sebab mostly virus ni memang boleh berjangkit / merebak melalui air liur, bersin dan batuk. Dan jugak boleh berjangkit melalui sentuhan najis­čść


So far tak membahayakan la. So jangan risau lebih-lebih kalau anak korang ada simptom macam Hud tau.
Continue Reading