PENGALAMAN BERSALIN ANAK PERTAMA

WARNING! CERITA PANJANG NI! MAJOR THROWBACK MASA LAHIRKAN SI SULUNG NOH.

Kalau ingat balik moment tunggu nak beranak hari tu,alahai..rindu sangaattt!
.
Takut,tapi dalam masa yang sama tak sabar!
.
Lebih kurang pukul 3.30 - 4 pagi,tersedar waktu tu.Leaking.Tapi still rileks lagi.Ahh,terpee pee agaknya.Dengus hati😂
.
Kebetulan hari tu jugak ada last check up kat KK.Sampai sana doctor check dah 2cm.That time sue bagitahu doc yang leaking awal paginya.So dapat la surat suruh serah diri kat Hospital.
.
28/4 admit! Confirm ketuban bocor.Doc cakap if malam ni tak beranak lagi,esok pagi kena tolak masuk LB.Kasi keluar itu budakk!
.
12.30pm-11pm dlm LB.Mula- mula masuk kental lagi.No tears! Ramainya la makk doc pelatih.
.
Bapaknya setia teman.2 jam pertama ok lagi.Tak rasa sakit.Langsung!Jam 3 lebih gitu doc pecahkan ketuban.
.
Now..that is it!Tak nangis pun memula.Still boleh tahan.Walaupun gelupur dah time tu.
Mulut tak berhenti ucap "lailahaillanta subhanalainnikuntuminazzolimin"
.
Pastu start dah drama air mata.Lepas sejam,sejam tunggu Noh tak nak jugak keluar lagi.Asal nampak muka laki je nangis.Elehhh sangat!
.
Dari masuk LB sampai beranak ada la 10kali kena seluk agaknya.Sampai kena warning."jangan check dah.tunggu saya kata ok baru check"sambil hi-5 kat muka doc and bidan bidan✋(lebih kurang gini la)
.
Beberapa kali cuba nak ambik pain killer dengan doc.Padahal siap dah pesan kat suami kalau nak ambik jangan bagi.Konon nak rasa kesakitan asli.
.
Tak tahan jugak! Ambik jugak.Bidan cakap dah,kalau ambik time contraction tengah sakit giler gitu,pain killer pun tak jadi.
.
Sebab tak tahan sangat,ambik jugak sejarum.Adehh..Lalok!Merapu2 lepas kena.Laki aku pun tak tahu agaknya aku cakap apa.
.
8pm gitu lebih kurang suruh bidan check bukaan.Yeay!! 8cm.Nampak rambut dah
.
8.18pm keluar la seketul Noh berat 3.27kg montel gebu.Bapak ko nasib tak pengsan dlm LB.Skin to Skin.Alahai anakk.Thank You Allah.
.
11pm lebih gitu baru tolak keluar kami 2 beranak masuk wad biasa.
.
Masa dalam LB Noh diam je.Sekali mama tegur nak dengar suara dia."Nangis la sikit,mama nak dengar suara".Noh jawab "ok,fine mama!"
.
Tak tidur sepanjang pagi.Bertemankan suara Noh je.Dia memang nangis kaw kaw tak nak bagi mama tidur.Mama mata rabak,jiwa koyak,badan berasap😂
.
Mama tegur je kenapa tak nangis,mama nak dengar suara je masa lepas awak lahir.Sekali sampai pagi mama dengar suara awak sayang.Ok mama insaf.Mama tak tegur dah adik-adik awak lepas ni.

Day 1


*Memang tak tegur pun untuk yang kedua ni.Sebab keluar je terus dengar suara dia.

0 comments:

Post a Comment