suehasan.com: TIPS KURUS

TIPS KURUS

Korang kurus camana pun mesti google gak kan tips ni.Tips kurus,cara hilangkan lemak,cara kecikkan paha,perut,diet seimbang,atkin & so on.xyah tipu la,kemonlaa..aku pun cam korang jugak.Kurus camana pun xleh lari dari realiti mind set "gemuk la rasa".well..kita kan pompuan.😏
.
.
Actually,nak kurus ni tak susah sebenarnya kalau kena dengan cara & gayanya.Ada orang sanggup diet sampai tak makan langsung,nasi tak sentuh,ais tak minum.coklat,kek lansung tak pandang.Sudahnya telan air liur je la kalau semua benda pun korang puasakan perut tu.
.
.
Ni nak bagitahu korang,asas utama nak kurus adalah AIR.Korang tahu tak,air ni punca utama korang boleh kuruskan badan.Air jugak mampu buat kulit jadi cantik tau.mentang-mentang aku cakap air boleh buat korang kurus,jangan p teguk sampai jadi gemuk air pulak badan tu.oppss..


           Gambar ihsan mr.Google

Ada cara pengiraan pengambilan air seharian mengikut berat badan kita.boleh tengok jadual kira mengikut berat badan kat bawah ye.

           Gambar ihsan mr.Google

Air ni perlu untuk proses menyahtoksin dari badan.Bila banyak minum air,usus kita pun galak la menjalankan kerja-kerja pembersihan.Wahhh..heaven!
.
.
Pastikan nutrisi penting ketika diet pun korang ambil kira.Untuk elakkan badan daripada kekurangan vitamin yg penting.Contoh nutrisi penting yg perlu ketika diet adalah protin,omega,magnesium,zat besi,kalsium.Banyakkan pengambilan sayur hijau & buah-buahan yg mengadungi serat yg tinggi agar korang senang nak poo poo..hiks!
.
.
Pengiraan kalori juga perlu di ambil kira.Sedapnya makan roti canai planta,naan cheese,nasi lemak untuk sarapan kan.Belum masuk makan tengahari lagi,ada nasi ayam,masak lemak cili api,ikan keli goreng cili.hewhew.Tahu ke,berapa banyak kalori dah masuk dalam badan tu?Jenuh nak kurangkan balik total yg dah masuk tau.
.
.
Pengambilan supplemen jugak boleh membantu mempercepatkan lagi proses penurunan badan tau.Kat Shaklee,diorang cipta formula dalam makanan tambahan agar kita sentiasa rasa kenyang & bertenaga walaupun kita on diet.Ada agen pemecah lemak & jugak penyahtoksin yg selamat untuk tubuh badan kita.



Ingat,walau macam mana pun,AIR jangan korang sesekali culas nak minum okk.Beli je botol air y 1.5ltr tu,korang refill siap-siap dari rumah.Make sure sepanjang korang buat kerja @ study,setiap jam korang teguk air tu.kan senang.At least korang dh minum sekurang-kurangnya 1.5ltr air setiap hari.Kalau lebih,Alhamdulillah..mujur ada........^_^

Sekian tips dari aku.Ini hanya sebahagian cara saja.Mana yg korang rasa boleh apply & praktikkan,sila la buat.



5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

suehasan.com Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign