PENGALAMAN SCALING & POLISHING GIGI

Pengalaman scaling & polishing gigi kat klinik pergigian rohaya.
.
.
Appointment pukul 11pg,bila datang terkejut beruk jgk la tgk list yg menunggu.Lebih 30org kot.yg walk in pn ada.Bg aku patut dahulukan sesapa yg buat appointment la kan.tapi xthu la giliran diorg panggil cemana.
.
.
Sesampai sini terpikir jugak samada nak tunggu or nak cancel je dtg buat ari lain.risau takut doc yg buat 2 terkejar2 @ buat xsepenuh ati dek risau ramai yg mnunggu.kang patut buat lain,lain plak dia buat.lagipun ari ahad diorang cuma bukak sampai pukul 2 je.
.
.
So decide tunggu la dulu..sabar kan separuh dr iman.cool..
.
.
Then dlm 55minit kemudian namaku dipanggil.Time ni rasa cuak giler.Takut pun ada,17 tahun dah kot xjumpa doktor gigi.Korang bayangkan la gigi aku cemana selepas 17 tahun tu..haha..
.
.
Actually buat scaling ni langsung tak sakit tau.Cuma rasa ngilu je.Paling rasa sekali tempat plak@karang gigi yg tebal tu.Hazab jugak la wei..
.
.
Memula doktor akan cek keadaan gigi korang dulu.Kalau rosak @ berlubang mungkin doktor akan suggest buang dulu gigi tu kot.Tapi yg tu kos tak termasuk dalam scaling & polishing tau.And nasib baik gigi aku cantik lagi,karang gigi pun tak banyak then doktor pun cakap gigi aku still cantik & gusi pun sihat..wahhh...ko ghase??
.
.
Masa tengah buat scaling tu ada sorang asisstant doktor akan tolong korang sedut air liur.Masa buat scaling ni tahap air liur korang merembes macam air paip tau.So disitu la perlunya suction asisstant.hewhewhew
.
.
Selang beberapa minit ketika scaling doktor akan suruh korang berkumur,time tu la korang dapat tengok karang gigi korang yg dh kena buang 2.Dah hitam pun weh karang gigi aku.Berpasir semacam mulut rasanya.lepas settle semua baru doktor akan polish gigi ko kasi licin sikit kot.
.
.
Oleh sebab aku masuk sorang je time ni,so gambar ketika proses scaling di jalankan tak dapat la aku tayang buat korang.Tapi xpe,aku sharekan gambar ehsan dr google deh..Samo jah.Cumo bukan mulut aku.hewhew.

               Ni contoh karang gigi

   Contoh lepas buat Scaling sebelah    kiri.berdarah la sikit.Tapi tak sakit okk!

Ok cakap pasal kos pulak,tak mahal mana pun.Still mampu dgn poket korang tu.

Scaling & Polishing
RM80-120


Aku kena cas RM80 sajo.Ok lettew.

14 comments:

  1. lepas buat tu mesti rasa ringan je kat gigi tu kan..hehe..pernah buat gak..ngilu beb. ongkos nya xigt sbb ada org blanja. ahaks.

    jemput singgah..entry korea dah ada..hehe
    http://www.ajuyarashid.com/2016/02/korea-trip-day-1-incheon-landing.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tahu xpe..pastu rsa macam..hah..gigi aku la paling cantik ari ni..bangga!

      yuhuu...im coming.

      Delete
  2. baru ingat nak buat tapi gigi hujung2 berlubang. takot pulak tetibe if teruk dia nak cabut 😣😣😣

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik p cabut sebelum sakit.sakit gigi jiwa kacau woo..meroyan..haha

      Delete
    2. haha berlubang tu dah 3 tahun kot tampal. but now rasa nyilu2. ada plan nk buang kerak2 tu tp kang dia kacau lubang2 tu and kene paksa cabut. nayeeee. hahaha

      Delete
  3. ingat kan kereta je boleh polish.. gigi pun boleh ye. Nak jugak... sebab masa preggy hari tu..asyik makan jajan je.. Gigi pun dah banyak kerak.. segan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus..barulah boleh sengih dengan yakin..hiks.

      Delete
  4. sakit tak..nyilu mcm sakit..takut tgk alat2 dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sakit..cuma sengal macam makan eskrem...kot..haha..btw..org kata kebanyakkan doktor gigi hencem-hencem.tu kira penawar jugak la..haha..tetiba gatai menyerang!

      Delete
  5. sepatutnya cek gigi 6 bulan sekali tp scya sendiri pun ehemmmm~
    acano lah gigi nak berkilat kan haha
    kalau mampu nanti boleh la selalu scaling

    ReplyDelete
  6. Terasa lama gila tak chek gigi, I should soon kan.

    ReplyDelete
  7. saya pun dah lama tak check gigi sejak spm dulu2... hahaha... esok nak pi klinik gigi... tp cuak laaa.... uwaaaa...

    ReplyDelete
  8. Baru pas cuci gg..tp kenapa pas cuci gg keliling gg jadi berlekuk dan ngilu ekkk

    ReplyDelete