TIPS KURUS

Korang kurus camana pun mesti google gak kan tips ni.Tips kurus,cara hilangkan lemak,cara kecikkan paha,perut,diet seimbang,atkin & so on.xyah tipu la,kemonlaa..aku pun cam korang jugak.Kurus camana pun xleh lari dari realiti mind set "gemuk la rasa".well..kita kan pompuan.😏
.
.
Actually,nak kurus ni tak susah sebenarnya kalau kena dengan cara & gayanya.Ada orang sanggup diet sampai tak makan langsung,nasi tak sentuh,ais tak minum.coklat,kek lansung tak pandang.Sudahnya telan air liur je la kalau semua benda pun korang puasakan perut tu.
.
.
Ni nak bagitahu korang,asas utama nak kurus adalah AIR.Korang tahu tak,air ni punca utama korang boleh kuruskan badan.Air jugak mampu buat kulit jadi cantik tau.mentang-mentang aku cakap air boleh buat korang kurus,jangan p teguk sampai jadi gemuk air pulak badan tu.oppss..


           Gambar ihsan mr.Google

Ada cara pengiraan pengambilan air seharian mengikut berat badan kita.boleh tengok jadual kira mengikut berat badan kat bawah ye.

           Gambar ihsan mr.Google

Air ni perlu untuk proses menyahtoksin dari badan.Bila banyak minum air,usus kita pun galak la menjalankan kerja-kerja pembersihan.Wahhh..heaven!
.
.
Pastikan nutrisi penting ketika diet pun korang ambil kira.Untuk elakkan badan daripada kekurangan vitamin yg penting.Contoh nutrisi penting yg perlu ketika diet adalah protin,omega,magnesium,zat besi,kalsium.Banyakkan pengambilan sayur hijau & buah-buahan yg mengadungi serat yg tinggi agar korang senang nak poo poo..hiks!
.
.
Pengiraan kalori juga perlu di ambil kira.Sedapnya makan roti canai planta,naan cheese,nasi lemak untuk sarapan kan.Belum masuk makan tengahari lagi,ada nasi ayam,masak lemak cili api,ikan keli goreng cili.hewhew.Tahu ke,berapa banyak kalori dah masuk dalam badan tu?Jenuh nak kurangkan balik total yg dah masuk tau.
.
.
Pengambilan supplemen jugak boleh membantu mempercepatkan lagi proses penurunan badan tau.Kat Shaklee,diorang cipta formula dalam makanan tambahan agar kita sentiasa rasa kenyang & bertenaga walaupun kita on diet.Ada agen pemecah lemak & jugak penyahtoksin yg selamat untuk tubuh badan kita.



Ingat,walau macam mana pun,AIR jangan korang sesekali culas nak minum okk.Beli je botol air y 1.5ltr tu,korang refill siap-siap dari rumah.Make sure sepanjang korang buat kerja @ study,setiap jam korang teguk air tu.kan senang.At least korang dh minum sekurang-kurangnya 1.5ltr air setiap hari.Kalau lebih,Alhamdulillah..mujur ada........^_^

Sekian tips dari aku.Ini hanya sebahagian cara saja.Mana yg korang rasa boleh apply & praktikkan,sila la buat.



Continue Reading

PENGALAMAN SCALING & POLISHING GIGI

Pengalaman scaling & polishing gigi kat klinik pergigian rohaya.
.
.
Appointment pukul 11pg,bila datang terkejut beruk jgk la tgk list yg menunggu.Lebih 30org kot.yg walk in pn ada.Bg aku patut dahulukan sesapa yg buat appointment la kan.tapi xthu la giliran diorg panggil cemana.
.
.
Sesampai sini terpikir jugak samada nak tunggu or nak cancel je dtg buat ari lain.risau takut doc yg buat 2 terkejar2 @ buat xsepenuh ati dek risau ramai yg mnunggu.kang patut buat lain,lain plak dia buat.lagipun ari ahad diorang cuma bukak sampai pukul 2 je.
.
.
So decide tunggu la dulu..sabar kan separuh dr iman.cool..
.
.
Then dlm 55minit kemudian namaku dipanggil.Time ni rasa cuak giler.Takut pun ada,17 tahun dah kot xjumpa doktor gigi.Korang bayangkan la gigi aku cemana selepas 17 tahun tu..haha..
.
.
Actually buat scaling ni langsung tak sakit tau.Cuma rasa ngilu je.Paling rasa sekali tempat plak@karang gigi yg tebal tu.Hazab jugak la wei..
.
.
Memula doktor akan cek keadaan gigi korang dulu.Kalau rosak @ berlubang mungkin doktor akan suggest buang dulu gigi tu kot.Tapi yg tu kos tak termasuk dalam scaling & polishing tau.And nasib baik gigi aku cantik lagi,karang gigi pun tak banyak then doktor pun cakap gigi aku still cantik & gusi pun sihat..wahhh...ko ghase??
.
.
Masa tengah buat scaling tu ada sorang asisstant doktor akan tolong korang sedut air liur.Masa buat scaling ni tahap air liur korang merembes macam air paip tau.So disitu la perlunya suction asisstant.hewhewhew
.
.
Selang beberapa minit ketika scaling doktor akan suruh korang berkumur,time tu la korang dapat tengok karang gigi korang yg dh kena buang 2.Dah hitam pun weh karang gigi aku.Berpasir semacam mulut rasanya.lepas settle semua baru doktor akan polish gigi ko kasi licin sikit kot.
.
.
Oleh sebab aku masuk sorang je time ni,so gambar ketika proses scaling di jalankan tak dapat la aku tayang buat korang.Tapi xpe,aku sharekan gambar ehsan dr google deh..Samo jah.Cumo bukan mulut aku.hewhew.

               Ni contoh karang gigi

   Contoh lepas buat Scaling sebelah    kiri.berdarah la sikit.Tapi tak sakit okk!

Ok cakap pasal kos pulak,tak mahal mana pun.Still mampu dgn poket korang tu.

Scaling & Polishing
RM80-120


Aku kena cas RM80 sajo.Ok lettew.

Continue Reading