BLACKHEAD VS WHITEHEAD

Tipu la kan kalau kata kat muka tak penah ada bintik hitam @ bintik putih.Saya sendiri pun alami masalah yang sama sebelum ni.Paling ketara dekat area Zone T (dahi,batang hidung & kawasan berhampiran).Bawah hidung(atas bibir),pipi & dagu pun tak terkecuali uolls..Rimas sungguh rasanya.Tangan rasa gatal je nak picit bintik-bintik yang tumbuh melata tu.



Sedikit Info :

Apa Beza White Head & Black Head?

"Blackhead" - Nama dalam perubatan adalah Open Comedo. Ia adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelanjar 'Sebaceous'. Bila ia terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan. Tindakbalas ini menyebabkan warna lebihan minyak tersebut betukar menjadi hitam. kalao kita picit keluar blackhead tu, kita boleh tengok akarnya warna putih, sebab bahagian akar tu tak terdedah dengan udara macam bahagian atas tu. 


"Whiteheads" - Nama dalam perubatan disebut sebagai Closed Comedo. Ia adalah jerawat yang terdiri daripada minyak dan kulit serum yang mati dan terperangkap di dalam liang pori-pori di muka . "Whiteheads" boleh ditakrifkan sebagai: sesuatu yang kecil, mutiara atau tompok putih yang terbentuk di dalam kulit di mana sel-sel kulit menyumbat dan menutup folikel rambut (sebab mengapa mereka juga dikenali sebagai Closed Comedo).




Tahukah anda punca bintik hitam & putih terjadi kerana apa?

  • Tubuh badan kekurangan air, tidak dapat detox dengan sempurna

  • Pengeluaran sebum berlebihan, ini bergantung pada setiap individu. Biasanya orang yang kerap berpeluh bertotensi tinggi mengalami masalah white head dan black head

  • Penggunaan alat makeup atau skincare yang terlalu berminyak. Ramai yang tidak sedar, alat makeup atau skincare harian mereka sebenarnya terlalu oily, menyebabkan kulit semakin berminyak dan kadang2 minyak dari produk2 yang digunakan terperangkap/tertinggal di dalam kulit, dan seterusnya terbentuklah black head dan white head.

  • Produk scrub muka terlalu kasar. Sebenarnya menyentai kuat kulit muka dengan scrub bukan sahaja menyebabkan kulit jadi semakin berminyak, kulit jadi rosak..malah kulit akan hilang satu agen semulajadi yang berfungsi mengawal sebum dan menghalang pembentukan black head dan white head

  • Hormon badan. Tak terjadi pada semua orang, seperti yang kita tahu, setiap orang punyai tahap metabolism dan hormon berbeza. Ketidakseimbangan hormone mengakibatkan pengeluaran sebum berlebihan, punca blackhead terbentuk bersama acne.

  • Makanan dan persekitaran. Makanan terlalu berminyak, terlalu pedas dikaitkan dengan black head dan white head. Persekitaran yang tercemar, terutama sekali habuk, juga boleh menyebabkan blackhead dan white


Cara Tradisional yang boleh uolls amalkan untuk rawat masalah ini adalah picit sampai lembam...haha..silap haribulan muka bengkak macam kena sengat tebuan....ok2,ni serius punya dah..

Cara 1 :  Korang p dapur ambik seulas bawang putih,bersihkan dan tumbuk hingga lumat.Lepas tu gaul sebati dengan perahan limau nipis dan putih telur.Lepas tu ambik tisu,basahkan sikit & tempek kat muka.kemudian uolls taburkan ramua tu td atas tisu & biarkan ia kering.

Lepas tu bilas pakai air suam.

Cara 2 :  Cuci muka bersih2 ---> wapkan muka beberapa minit (untuk membuka liang roma) ----> picit whitehead/blackhead pakai tisu(pakai jari pun boleh.tapi make sure jari uolls bersih okeh)----> lepas picit & jerit puas2 korang sapu la toner (fungsinya untuk menutup liang roma)----> Lastly sapu pelembab & terus tido sampai esok paginya...bangun dengan semangat muka dah feeling gojes..miahaha...


Untuk penjagaan wajah saya sendiri,saya memilih rangkaian produk Shaklee Nutriwhite untuk luaran & suplemen kecantikkan untuk dalaman.So far masalah saya semakin dapat di atasi.bintik hitam semakin berkurangan & kulit tampil lebih cerah dari sebelumnya.

Set Lengkap Penjagaan Wajah Nutriwhite


Apa pun cara anda,make sure permukaan yang paling menyerlah ini harus di titik beratkan penjagaannya.Ia bukan saja meninjolkan personality anda malah ia juga memberi impak mood untuk anda sehari-hari.
 
 
Have a nice day girls!
Continue Reading

SET KURUS SHAKLEE

Kurus dengan Suplemen






 
 
Haa..dah baca testimoni pengguna shaklee kat atas ni...bestkan...sebenarnya ESP sangat membantu dalam penyerapan vitamin-vitamin yang kita ambil ni. Bukan itu aje...banyak lagi...kulit pun cantik. Asas untuk slimming yang penting adalah...Bakar lemak lecithin, Angkut buang lemak yang dibakar (detox) dengan Alfafa dan herbalax...Alfafa lebih kepada toksin. ESP pula untuk pembentukan otot dan membantu untuk menahan nafsu makan..yang paling best...memelihara kulit jadi putih dan halus... Nak jadi cam dorang tak....hubungi saya 
 
 
 




PM : Sue Hasan (fb)


 
 
 
 
Continue Reading

PERCUMA VITALEA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN

Promosi sah sehingga Oktober 2015

Bagaimana untuk mendapatkan Vitalea percuma ini?




Caranya :

1 ) Daftar ahli (seumur hidup,tiada yuran tersembunyi @ pembaharuan) sebanyak RM68.90* tidak termasuk kos penghantaran

2) Buat pembelian serendah RM25.70

@

pembelian sebanyak RM700 keatas juga layak untuk mendapat Vitalea percuma , kos penghantaran percuma, malah keahlian juga percuma!

3 ) Done!

Senang bukan?


Benefit jika mendaftar sebagai ahli :

- Layak mendapat harga yang jauh lebih jimat dari harga pasaran.Penjimatan 20-30%
- Boleh mendapatkan harga promosi yang di tawarkan Shaklee
- Berpeluang mendapatkan 3C ( Cash,Car,Convention Trip) yang di tawarkan oleh Shaklee
- Membantu menambahkan pendapatan sampingan keluarga


Hubungi saya segera untuk pendaftaran keahlian :

 
Sue Hasan
Call / SMS / Whatsapp : 017-3086058
Continue Reading