suehasan.com

JADUAL WAKTU BERBUKA 2019



Ahlan wasalam ya Ramadhan kareem.

Semoga Ramadhan tahun ni menjadi titik perubahan untuk kita semua menjadi hamba Allah yang bertaqwa.


Minuman isotonik perisa Oren & Limau+Lemon

Korang dah standby air untuk sahur dan berbuka nanti ke?

Kalau belum, ni haa ada satu air yang mak nak recommend kat korang. Agar sentiasa terhidrat tubuh badan sepanjang hari.

Performance Drink perisa limau. Sebelum hanya available perisa oren je. Perisa ni belum masuk Malaysia lagi masa tu.

Sempena menyambut ramadhan ni, Shaklee bukan saja bawak masuk perisa baru, Shaklee bagi diskaun lagi untuk korang jalani puasa dengan bertenaga.

Minuman isotonik ni mencegah badan kita dari dehidrasi semasa puasa. Bagus sangat untuk korang yang sentiasa aktif tu ambik. .
Kalau korang sejenis kuat bersukan pun patut sangat standby performance drink ni tau.


Harga promosi 2 canister RM181.20 ( AHLI)


Untuk bulan ni Shaklee buat combo perisa Oren+Limau. Less 10%. Harga RM226 sebelum less.

Grab sekaarang tau. Lepas ni tak payah dah la nak beli Limau ais, teo limau , sirap limau bagai sebab dah ada performance drink limau kat rumah. Goncang je bila nak minum😘

Tekan link ni tau⤵
wasap.my/60173086058

PAKEJ PANTANG 14 HARI DENGAN CONFINEMENT LADY

Muka sembab baru lepas teriak. Tak malu!


Alhamdulillah, baby Hud dah nak masuk 5 bulan dah. Sekarang baru terhegeh-hegeh nak bagi review pasal pakej pantang hari tu. Cepat sangat masa berlalu, rasa macam baru je beranak jap tadi.

11/12/18 selamat melahirkan seorang lagi hero. Kami namakan Hud Hadif yang bermaksud (Hadif) memberi manfaat. Semoga anak mama ayah memberi manfaat yang terbaik untuk mama ayah nanti.

Beranakkan yang no 2 ni ada rasa serik sikit dari beranak sulung sebenarnya. Actually,Hud ni masa lahir kecik je .2.5kg je masa tu. Tapi kuasa Allah sapa kita manusia kerdil nak lawan.

Aku admit wad 10/12/18 kat HKL. Aku harap pengalaman bersalin ni first and last la kat HKL ni. Kenapa aku cakap camtu? Nanti aku cerita dekat entry lain ye. TUNGGU!

Eh..ni bukan entry pasal bersalin. Ni aku nak cerita pasal 14 hari berpantang dengan Confinement Lady. Alaa, sekarang ni ramai je yang ambik khidmat mak bidan macam ni. Diorang ni memang mahir dalam bidang perbidanan & pantang. So korang pun tak payah pening dan risau dah masa dalam pantang nanti. Ada orang jaga siap siap.

CL yang aku ambik ni bukan under mana mana company macam Natalis mothercare, Elvira postnatal care and so on yang glamer glamer tu. Aku ambik ni yang bergerak secara persendirian. Dia orang indonesia,tapi cara pantang sama macam kita orang melayu ni. Ada pantang larang jugak tau. Bukan cincai cincai punya orang.

Selama 14 hari dia jaga aku, so far alhamdulillah memang terjaga sangat. Aku memang kerjanya membuta je. Dia yang suruh aku tidur tau. Bukan saja saja suruh. Tapi dia nak aku dapatkan rehat yang cukup. Apa ingat beranak ni macam teran telur ayam ke. Sakit tau. Penat,letih and badan pun lemah. Emosi pun tercedera jugak. Fizikal lagi la. Zaman anak dara selim dah berlalu dengan jayanya.

Rutin harian aku macam biasa. Pagi pagi CL dah standbykan wap air untuk aku bertangas. Urut, bertungku, berbengkung, mandi herba memang setiap hari lah buat masa dalam pantang tu. Termasuk tangas.

Pantang kali kedua ni memang jaga sungguh. Masa pantang kali pertama dulu takda orang jaga. Pantang sorang je. Ada jugak hari yang emosional sangat. Stress,penat sebab takda orang tong buatkan itu ini. Semua kena buat sendiri. So masa tu mental memang rapuh sangat. Mujur tak meroyan je. Tapi tu la kan. Pengalaman memang mengajar kita jadi lebih matang.

Pasal makan pulak takda la asyik makan ayam,ikan atau daging bakar je. Yang penting tak jumpa lagi ikan masin. Ikan siakap stim ada la. Haha,kau rasa?

Menu yang CL sediakan memang sedap. Sarapan biasanya ada lempeng oat,nasi ulam.  Kekadang aku suka makan biskut cicah horlick je. Takpun buat susu makan dengan cornflakes.Tengahri makan heavy sikit. Ada makan petang then makan malam.

Baby pulak sepanjang 14hari tu memang tidur dengan dia la. Aku membuta dengan lenanya. Kiranya dapat tidur yang berkualiti la kan. Penting tau. Subuh dia kejut la aku untuk bagi baby. Sebab time tu dia dah nak standby untuk buat keje keje dia.

Aku kadang confius jugak dengan akak ni. Tak tahu la aku tengah hire confinement lady ke pembantu rumah. Semua benda dia buat. Basuh kain baju aku, laki aku dan anak anak. Sapu mop lantai hari hari. Lipat kain jemur kain semua dia buat. Sampai berak anak aku pun dia nak basuh. Tapi anak aku ni payah dengan orang yang dia baru kenal. So nak taknak bab tu aku jugak la kena settle.

So far aku memang puas hati la dengan khidmat dia. Last day dia kat sini emosi weh. Nangis sampai kuar hingus bagai.wekkk. Sedih sebab rasa macam rapat sangat dengan dia. Dia jaga kita macam family sendiri. Apa keje pun tak bagi buat. Sampaikan stokin pun dia pakaikan lagi.

Dia boleh jadi pendengar masalah jugak. Bagi nasihat and petua petua pun boleh tanya dia. Dia banyak jaga artis & datin datin. So banyak jugak cita pasal artis yang boleh dikorek.haha.

And lastly pasal harga pakej yang aku ambik ni.Harga untuk khidmat dia selama 14 hari stay in kalau korang nak tahu, kena privately mesej aku ye. Makan minum kena tanggung sendiri. So ko standby je lauk pantang nanti dia masakkan. Kalau tak tahu nak beli lauk apa pun boleh tanya dia.

Korang kalau nak no phone dia boleh emel je kat aku ye. Ataupun boleh whatsapp aku. Lagi senang. Tak boleh la nak share kat sini. Sekarang macam macam benda viral jadi kan. Kang tak pasal pasal mak bidan aku jadi mangsa.hihi.

WS: www.wasap.my/60173086058
Emel : sue.hasan88@gmail.com

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KEDUA

Noh dulu overdue 1 hari,Hud kali ni tak nak kalah jugak.Overdue 6 hari.transfuse darah 2 pek,hampir kena caeser last minit.Koyakan perinium mengalahkan bersalinkan Noh yang beratnya 3.27kg.Padahal dia cuma 2.5kg.Ni semua salah mak bidan gunting banyak sangat.😆jaundis 3 hari je,alhamdulillah sangat!Mama bersengkang mata sejam sekali bangun susukan Hud.Mama serik nak beranak lagi lepas bersalinkan Hud😅

Waktu sebelum serah diri memang dah rasa kali ni pun mesti kena induce.Anak mama dua2 happy dok dalam perut mama.pukul 11.30 kena tolak masuk labour room,pukul 4.30 doktor decide nak caeser sebab tengok detik jantung baby dah tak cantik waktu tu.Mama bajet Hud tengah lena tidur,padahal keluar tali pusat dah terbelit kat leher😔

Doktor pujuk ambik epidural katanya nak kurangkan sakit contraction masa drip oxytoxin.Padahal doktor ada plan lain.Huhu..merayu2 kat doktor supaya tak di caeser.After drip oxytoxin jalan terbuka dr 5cm ke 7cm,doktor pakar waktu tu buat keputusan cuba untuk normal birth.

Alhamdulillah,6.02pm 11/12/18 lahirlah Hud Hadif mama di sambut mak bidan yang kepoh macam bontot ayam tapi baik hati & doktor lelaki yang kena marah dengan mak bidan sebabnya panjang sangat nak hurai.haha.

Mama kena tahan kat labour room sampai 11.30pm sebab demam.Banyak hilang darah.HB 6 je lepas bersalin tu.hukkk.Menggigil2 dok dalam tu sampai nurse kena lapik 3 4 helai selimut.

Ya Allah,rasa nak putus nyawa nak keluarkan seorang khalifah ke muka bumi.Sakitnya bersalin hanya kaum hawa je yang tahu.Macam mana la yang beranak berkali kali tu ye.

En.suami masih terasa takut takut seram sebab dok teringat mak bidan gunting bini dia hidup hidup.Haha..ingat la sampai mati ye suami.

Noh vs Hud

ELAK GANGGUAN JIN DAN SYAITAN



Hidup ni tak pernah sunyi dari cubaan dan dugaan.Allah uji kita sebab dia sayang,so husnuzon sentiasa dengan pencipta kita.

Selalu jugak sue dengar pergolakan rumah tangga yang disebabkan makhluk ketiga.Bukan orang ketiga ye.Tapi boleh jadi jugak kemunculan makhluk ketiga disebabkan orang ketiga jugak.Haa,faham ke tu?


1. Jangan sidai baju dalam bilik air . Setan akan masuk ke dalam baju tersebut. Bila kita pakai, kita yang kena.
2. Jangan biar baju disidai di luar berembun. Biarkan di luar, esok basuh balik baru jemur balik...nanti dia akan ikut masuk dalam rumah. Ambil sebelum maghrib.
3. Jangan biar nasi berteraburan di lantai. Jin akan makan. Seolah-olah kita menjemput mereka (jin/setan) masuk ke dalam rumah, habis makan malam bersihkan.
4. Jangan buka tingkap atau pintu waktu maghrib. Setan/jin akan masuk melalui ruang² yang terbuka.
5. Banyakkan bersedekah untuk hindar penyakit...termasuk penyakit hati, hasad dengki.

6. Berhenti seketika ketika perjalanan dalam waktu maghrib. Waktu maghrib merupakan zon merah, banyak setan berkeliaran. Singgah ke masjid atau kedai kopi.
7. Jangan biarkan anak main di luar rumah ketika waktu maghrib.
8. Jangan bercakap dalam tandas. Tandas rumah jin, umpama kita bersembang dengan dia.
9. Jangan kencing berdiri. Jin / syaitan yang disambar petir yang cacat akan sihat semula bila kena air kencing orang berdiri.
10. Tutup kepala bila buang air besar. Setan akan ambil najis dan lumur di atas kepala bila tidak ditutup.

11. Tutup makanan dan minuman ketika ditinggalkan. Memadai tutup dengan sudu dan baca bismillah..kalau tutup penuh lagi bagus. Setan akan berak & kencing dalam makanan yang terbuka lama.
12. Jangan makan makanan yang terbuka lama..sebab dah jadi makanan jin/setan
13. Jangan tidur kaki menghadap ke kiblat. Tidur mengiring ke kanan, badan dan muka hala ke arah kiblat..sihir mudah masuk kalau tidur kaki menghadap ke kiblat. ia akan masuk melalui kaki.
14. Jangan gantung gambar bernyawa dalam rumah.
15. Jangan pamerkan patung di dalam rumah.

16. Gunakan jam tawaf di rumah. Untuk dapatkan aura tawaf.
Ada 1 kes, gantung jam tawaf dalam rumah 3x jatuh, bila dikaji isterinya ada saka.
17. Amalkan ayat Manzil.
18. Pasangkan cd ayat Ruqyah & bacaan 30 juzuk.
19. Basuh pad wanita sebelum buang dalam tong sampah. Kalau tidak , jin suka makan darah.
20. Jangan makan/minum dengan tangan kiri.

21. Basuh pinggan makan selepas makan malam.
22. Sediakan semburan air yang telah di ruqyahkan untuk persiapan. Kalau ada apa² boleh digunakan.
23. Solat berjemaah dalam rumah bersama keluarga sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
24. Masuk rumah bagi salam, A'uzubillah, Bismillah hissami'il 'alim dan masuk menggunakan kaki kanan.
25. Jangan tidur di antara Asar dan Maghrib. Zon oren atau zon kecerdikan. Kalau tidur akan jadi lembap.

26. Peluk isteri suami setiap kali bangun pagi.
27. Peluk dan cium anak bila hendak keluar.
28. Bacakan Al-fatihah dan tiupkan di ubun-ubun anak² masa tidur dan niatkan .
29. Genggam beras. Selawat 3x, alfatihah 1x, kacau ikut tawaf masa setiap kali nak masak nasi. Niat . Untuk kebahagiaan.
30. Jangan makan organ dalaman binatang. Contoh hati.

31. Letak ais pada pipi sekali sekala . Zon himunisasi.
32. Mandi ais sekali skala . Mandi sebelah malam. Untuk keluarkan haba panas dalam badan dan kebaikan organ dalaman.
33. Mandi garam pagi dan petang.
34. Pakai wangian sebelum tidur, jin tak suka wangi²an.
35. Digalakkan berhubungan dengan suami/isteri 3x seminggu.

36. Dilarang berhubungan dengan isteri/suami dalam tandas.
37. Amalan zikir asma ul husna.
38. Makan kurma 1 hari 1 biji
39. Makan garam bukit setiap pagi. Garam untuk neutralkan asid dalam badan.
40. Baca doa untuk lembutkan hati suami/isteri..tiup kat ubun dan telinga dia.

41. Baca 3 kali Surah Al-Ikhlas, surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebelum tidur, 3 kali ayat qursi.
42. Baca bismillah 5, 3x sebelum makan. Bismillahillazi...terlindung dari santau.
43. Selawat nabi 3x pada nabi sulaiman ketika nak ambil​ daun pada waktu malam.
44. Pasang lampu ketika tinggalkan rumah, jangan biar gelap.
45. Segalanya serah pada Allah taala.. Tawakal pada Dia...berdoa setiap pagi waktu subuh.

TANDEM NURSING

Yes,i am.

Mama kepada 2 anak bujang yang tengah membesar.Sorang 1y10m,sorang lagi 2m.

2 ketul botak 

Pernah dengar tandem nursing tak?

Tandem nursing ni ialah menyusukan 2 orang anak atau lebih dalam satu masa.Maksudnya dalam masa korang menyusukan baby,abang atau kakaknya jugak masih menyusu dengan korang.See,betapa kuatnya seorang ibu.

Actually,Noh dah start susu formula masa 1y 3m sebab masa tu susu sue dah start drop.Hormon masa pregnant kan dah lain.Tapi,still jugak gigih susukan Noh masa tu walaupun susu dada hampir kering dah.

Then masa bersalinkan Hud,sue sambung balik nyusukan kan Noh.Kiranya Noh ni sebagai penyelamat la tika susu penuh.Takda la terbuang rugi macam tu je kan.

Dalam tempoh tandem nusing ni macam-macam drama ada.Paling pilu,drama air mata lah.Kalau tak anak,maknya yang nangis.Pernah la sampai give up then nak putuskan susu si Noh ni cepat-cepat sebab penat sangat dah.Tapi sejenis hati mak yang tisu sangat ni,memang tak dapat la.Anak nangis nak susu kita dah kalut.Kesian kalau lambat susukan dia.aduhaiii.

Kalau ikutkan hati ni sebenarnya memang tak sampai hati nak stopkan breastfeed Noh.Tak puas bermanja dengan Noh pun ye jugak.Masa mengandungkan Hud masa tu Noh baru setahun.Noh pun masih manja dengan kami.So sue sebenarnya ambik peluang ni untuk tebus balik jugak masa untuk bonding dengan Noh.

Tunggu Noh betul-betul dah 2 tahun,in shaa Allah nak stopkan bf Noh.Masa tu dia pun dah besar kan.Lagipun masa tu susu ibu pun tak perlu dah untuk dia.Dia dah boleh bina antibodi sendiri dah.So lepas tu boleh fokuskan bf Hud pulak untill 2y.

Ada yang tanya,macamana sue boleh breastfeed dua orang anak serentak.Sue memang takda petua apa-apa.Kalau bab makan,sue memang tak memilih & memang banyak sangat makan nasi.No diet at all.haha.Cuma untuk diri sendiri sue memang ambik vitamin Shaklee untuk kekal bertenaga & tak cepat lesu.Sue ambik alfalfa untuk boost milk produce.Bagus sangat alfalfa shaklee ni.Breast cepat penuh.Then tambah ESP Shaklee untuk pekatkan susu.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

suehasan.com Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign