suehasan.com

TANDEM NURSING

Yes,i am.

Mama kepada 2 anak bujang yang tengah membesar.Sorang 1y10m,sorang lagi 2m.

2 ketul botak 

Pernah dengar tandem nursing tak?

Tandem nursing ni ialah menyusukan 2 orang anak atau lebih dalam satu masa.Maksudnya dalam masa korang menyusukan baby,abang atau kakaknya jugak masih menyusu dengan korang.See,betapa kuatnya seorang ibu.

Actually,Noh dah start susu formula masa 1y 3m sebab masa tu susu sue dah start drop.Hormon masa pregnant kan dah lain.Tapi,still jugak gigih susukan Noh masa tu walaupun susu dada hampir kering dah.

Then masa bersalinkan Hud,sue sambung balik nyusukan kan Noh.Kiranya Noh ni sebagai penyelamat la tika susu penuh.Takda la terbuang rugi macam tu je kan.

Dalam tempoh tandem nusing ni macam-macam drama ada.Paling pilu,drama air mata lah.Kalau tak anak,maknya yang nangis.Pernah la sampai give up then nak putuskan susu si Noh ni cepat-cepat sebab penat sangat dah.Tapi sejenis hati mak yang tisu sangat ni,memang tak dapat la.Anak nangis nak susu kita dah kalut.Kesian kalau lambat susukan dia.aduhaiii.

Kalau ikutkan hati ni sebenarnya memang tak sampai hati nak stopkan breastfeed Noh.Tak puas bermanja dengan Noh pun ye jugak.Masa mengandungkan Hud masa tu Noh baru setahun.Noh pun masih manja dengan kami.So sue sebenarnya ambik peluang ni untuk tebus balik jugak masa untuk bonding dengan Noh.

Tunggu Noh betul-betul dah 2 tahun,in shaa Allah nak stopkan bf Noh.Masa tu dia pun dah besar kan.Lagipun masa tu susu ibu pun tak perlu dah untuk dia.Dia dah boleh bina antibodi sendiri dah.So lepas tu boleh fokuskan bf Hud pulak untill 2y.

Ada yang tanya,macamana sue boleh breastfeed dua orang anak serentak.Sue memang takda petua apa-apa.Kalau bab makan,sue memang tak memilih & memang banyak sangat makan nasi.No diet at all.haha.Cuma untuk diri sendiri sue memang ambik vitamin Shaklee untuk kekal bertenaga & tak cepat lesu.Sue ambik alfalfa untuk boost milk produce.Bagus sangat alfalfa shaklee ni.Breast cepat penuh.Then tambah ESP Shaklee untuk pekatkan susu.





11 SEBAB KUKUH KENAPA WAJIB AMBIL SET PANTANG SHAKLEE

Fasa berpantang paling rumit kot bagi mak-mak selain dari fasa membesarkan anak-anak.Masa berpantang ni lah,emosi dan fizikal kena over take care sebab macam-macam boleh jadi.

Healing fasa ni bukan sekadar kena jaga makan ke,badan pun kena jaga jugak.Ada yang lebih suka berpantang secara tradisional.Ada yang suka jenis moden sebab tak renyah.Ada jugak yang suka campur kedua-duanya sebab ada pro & cons jugak.Macam sue sendiri pun memang campurkan moden & tradisional.

Nak share dengan korang mengenai set pemulihan semasa pantang.Vitamin Shaklee ni complete dengan nutrisi & mineral penting untuk pulihkan balik atau kembalikan balik tenaga selepas bersalin.Untuk kali kedua berpantang pun sue still stick dengan set pantang Shaklee ni tau.

Apa yang best sangat dengan produk ni ialah :

1. Mempercepatkan penyembuhan luka selepas bersalin sama ada secara normal atau ceaser
2. Meningkatkan susu ibu
3. Memberikan tenaga berpanjangan
4. Memulihkan libido (untuk fungsi keintiman)
5. Melindungi rambut dan kuku ibu
6. Membentuk kontur tubuh menawan
7. Meningkat imuniti ibu dan bayi
8. Mengurangkan kesan strechmark 
9. Membuang toksin dari badan 
10. Mencantik dan menganjalkan kulit
11. Menurunkan berat badan

Premium set pantang by Shaklee

Cuma untuk kali kedua bersalin ni sue memang nak recover diri cepat-cepat so sue add on Vivix.Vivix ni kesan dia kita boleh dapat seawal 2 minggu.So far,memang cepat dangat luka bersalin sue elok.Jahitan cepat bercantum & tenaga pun pulih dengan cepat dari sebelum ni.Maklum la,nak handle lagi sorang hero.Tak boleh nak lemau-lemau sangat dah.



Rata-rata yang bersalin caeser ambik vivix ni pun akui proses pemulihan tu mrmang cepat.Luka cazer cepat bercantum.Vivix ni akan repair sel-sel dalam badan kita.Nak makan pun tak susah.Cuma sekali sehari je ambik.

Kalau korang nak tahu lebih detail boleh la contact sue.Mana tahu rezeki korang dapat diskaun extra lagi.Hahaha!

Klik link ni👇
www.wasap.my/60173086058

PENGALAMAN BERSALIN ANAK PERTAMA

WARNING! CERITA PANJANG NI! MAJOR THROWBACK MASA LAHIRKAN SI SULUNG NOH.

Kalau ingat balik moment tunggu nak beranak hari tu,alahai..rindu sangaattt!
.
Takut,tapi dalam masa yang sama tak sabar!
.
Lebih kurang pukul 3.30 - 4 pagi,tersedar waktu tu.Leaking.Tapi still rileks lagi.Ahh,terpee pee agaknya.Dengus hati😂
.
Kebetulan hari tu jugak ada last check up kat KK.Sampai sana doctor check dah 2cm.That time sue bagitahu doc yang leaking awal paginya.So dapat la surat suruh serah diri kat Hospital.
.
28/4 admit! Confirm ketuban bocor.Doc cakap if malam ni tak beranak lagi,esok pagi kena tolak masuk LB.Kasi keluar itu budakk!
.
12.30pm-11pm dlm LB.Mula- mula masuk kental lagi.No tears! Ramainya la makk doc pelatih.
.
Bapaknya setia teman.2 jam pertama ok lagi.Tak rasa sakit.Langsung!Jam 3 lebih gitu doc pecahkan ketuban.
.
Now..that is it!Tak nangis pun memula.Still boleh tahan.Walaupun gelupur dah time tu.
Mulut tak berhenti ucap "lailahaillanta subhanalainnikuntuminazzolimin"
.
Pastu start dah drama air mata.Lepas sejam,sejam tunggu Noh tak nak jugak keluar lagi.Asal nampak muka laki je nangis.Elehhh sangat!
.
Dari masuk LB sampai beranak ada la 10kali kena seluk agaknya.Sampai kena warning."jangan check dah.tunggu saya kata ok baru check"sambil hi-5 kat muka doc and bidan bidan✋(lebih kurang gini la)
.
Beberapa kali cuba nak ambik pain killer dengan doc.Padahal siap dah pesan kat suami kalau nak ambik jangan bagi.Konon nak rasa kesakitan asli.
.
Tak tahan jugak! Ambik jugak.Bidan cakap dah,kalau ambik time contraction tengah sakit giler gitu,pain killer pun tak jadi.
.
Sebab tak tahan sangat,ambik jugak sejarum.Adehh..Lalok!Merapu2 lepas kena.Laki aku pun tak tahu agaknya aku cakap apa.
.
8pm gitu lebih kurang suruh bidan check bukaan.Yeay!! 8cm.Nampak rambut dah
.
8.18pm keluar la seketul Noh berat 3.27kg montel gebu.Bapak ko nasib tak pengsan dlm LB.Skin to Skin.Alahai anakk.Thank You Allah.
.
11pm lebih gitu baru tolak keluar kami 2 beranak masuk wad biasa.
.
Masa dalam LB Noh diam je.Sekali mama tegur nak dengar suara dia."Nangis la sikit,mama nak dengar suara".Noh jawab "ok,fine mama!"
.
Tak tidur sepanjang pagi.Bertemankan suara Noh je.Dia memang nangis kaw kaw tak nak bagi mama tidur.Mama mata rabak,jiwa koyak,badan berasap😂
.
Mama tegur je kenapa tak nangis,mama nak dengar suara je masa lepas awak lahir.Sekali sampai pagi mama dengar suara awak sayang.Ok mama insaf.Mama tak tegur dah adik-adik awak lepas ni.

Day 1


*Memang tak tegur pun untuk yang kedua ni.Sebab keluar je terus dengar suara dia.

KENAPA ANDA PERLU MEMILIH SHAKLEE SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS?

1 botol ada 180 biji.Tahan 6 bulan.


Dah hampir 6 tahun sue consume Vitamin C sustained release Shaklee ni.So far,memang rasa serasi sangat dengan kulit.Even sue tak pakai skin care pun jerawat still takut nak tumbuh.

Paling sue perasan,jerawat belakang badan.Mak aih,hilang tanpa kesan.Memang licin sungguh dah.Kalau dulu penuh belakang dengan jerawat halus tu.Tak selesa sangat.

Korang kalau tengah survey atau berkira kira nak beli Vitamin C,sue suggestkan korang cuba Vitamin C Shaklee ni.Highly recommend.

✅ SR Vita C Plus adalah dari sumber yang semulajadi
✅ Tinggi kandungan potensi  500mg vitamin C. 
✅ Shaklee menggunakan vitamin C yang diperolehi daripada kanji  jagung (“sumber semulajadi vitamin C”) untuk membekalkan sebahagian besar  vitamin C pada label. 
✅ Vitamin C yang dihasilkan dengan cara ini adalah sama dengan molekul yang dimiliki oleh buah-buahan sitrus.

Sistem Proprietari Sustained-Release yang secara beransur-ansur melepaskan vitamin C ke dalam tubuh selama 5 jam.

Ini memastikan yang vitamin C adalah tersedia apabila tubuh memerlukannya & ia adalah bersamaan dengan memakan 1.5 BIJI OREN SETIAP JAM untuk setiap jam selama 5 jam!




Boleh hubungi sue untuk pembelian ye.Klik je link ni www.wasap.my/60173086058

PERLU KE MAKAN VITAMIN?

Masa ni tengah pregnantkan Hud
Zaman sekarang memang zaman jimat sungguh gamaknya ye.Tak payah nak beli skin care mahal-mahal.Filter je sudah.Eh kau..

Actually,kulit muka sue sekarang memang tengah bermasalah.Jerawat kat dahi,kulit menggelupas sekitar hidung,warna kulit pun dah bercapuk.

But not worst la.And walaupun dah berparut sikit sebab kesan jerawat,still lagi ada orang tegur kulit muka sue 'ok'.

And sue notice pasal ni mungkin sebab pengambilan nutrisi dan vitamin yang betul setiap hari.(clap)

And you know what,i did not wash my face carefully since my Noh deliver.It almost 1y 9month already.Sebab last foam sue beli hari tu dah habis.Then lepas tu,Nutriwhite dah discontinue untuk pasaran malaysia.Now Youth skin care dah masuk Malaysia.So sue decide nak continue with Youth la pulak.

Actually bukan sebab malas nak sental muka,banyak je skin care kat luar sana yang bagus.But,i think pembawakan la kot.2017 bersalin kan Noh,2018 pulak bersalinkan Hud.Agaknya mengandungkan anak lelaki ni memang jenis tak suka berhias dan bercantik-cantik agaknya ye.

So sepanjang tempoh mengandung tu,sue consume la vitamin kecantikkan yang boleh diambil waktu pregnant.Kecuali Vitamin E.Vitamin E ni tak digalakkan ambik ketika waktu mengandung sebab kandungan antioksidanya yang tinggi.So yang sue konsisten ambik ialah ESP,Vitamin C & B complex



ESP
Sumber protein soya yang tidak diubah genetiknya. 20 jenis asid amino dalam ESP perlu untuk bina sel dan tisu baru pada kulit yang rosak, membuatkan kulit menjadi sekata dan tidak kusam.



Vitamin C
Melambatkan proses kerosakkan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta masalah kulit kering , kedut serta garis halus.Vit C adalah antioksidan yang berfungsi untuk melindungi dan membaiki kulit. Anda perlu tahu VITAMIN C adalah bahan utama dalam sintesis Kolagen.


Vitamin E ( Tak digalakkan untuk wanita hamil)
Merupakan antioksidan yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan ia bertindak meneutralkan radikal bebas serta mencegah proses penuaan daripada berlaku.


B Complex
Membantu mengekalkan tona kulit sekata dan sihat. Vitamin B sangat berguna untuk mengawal stress. Tahukah anda,salah satu punca jerawat adalah STRESS?? So , jangan stress sangat yer.Cuba kekalkan untuk senyum even dalam hati rasa marah ok..Cas positif amat penting untuk kesihatan bahkan untuk kecantikkan juga oullss
Set lengkap untuk kulit ni tengah ada promosi.Kalau korang dah ada niat nak cuba,elok sangat la grab masa tengah sales ni.Jimat poket korang!
.

www.wasap.my/60173086058
Shaklee consumer since 2013😍
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

suehasan.com Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign