suehasan.com

16 January 2019

Cara rawat bayi batuk dan selsema


Setiap hari ada saja ibu yang membawa bayinya berusia di bawah 6 bulan kerana selsema. Batuk-batuk dan hidung berhingus.

Kalau bayi tidak demam & tiada tanda-tanda jangkitan paru-paru memang tak kasi apa-apa ubat kerana ubat batuk & selsema tak sesuai untuk bayi bawah 2 tahun.

Atau paling-paling standby panadol, tapi saya tak suka bagi-bagi ubat macam tu kalau tak ada simptom. Sebabnya, ramai orang dewasa termasuk saya sendiri suka standby ubat dalam fridge untuk kegunaan kecemasan katanya.Tapi kadang-kadang tak perasan yang ubat dalam fridge tu dah expired. Ubat expired ni, mungkin lebih berbahaya.

Jangan suka-suka bagi ubat untuk bayi bawah 6 bulan.

Nak tau kenapa bayi perlu diberi susu ibu saja dalam 6 bulan pertama?

1. Susu ibu membekalkan antibodi

Sebelum usia 6 bulan, bayi tidak boleh menghasilkan antibodi sendiri & dapat daripada susu ibu. Dalam susu formula pun tak ada perlindungan untuk sistem imun bayi. Malah, susu formula mungkin lebih mudah untuk tercemar. Jadi, bayi senang sangat nak dapat jangkitan daripada orang sekeliling.

2. Susu ibu membentuk lapisan pelindung

Susu ibu juga membentuk satu lapisan pada perut bayi untuk mengelakkan kuman masuk ke saluran darah melalui perut. Jika ada makanan selain susu ibu yang masuk, lapisan ini akan runtuh & risiko jangkitan kuman juga meningkat.

TIPS JIKA BAYI SELSEMA

1. Saya dan bawang putih memang tak boleh dipisahkan kerana bawang putih boleh melemahkan virus selsema.

~~Untuk bayi saya suka buat steam bawang putih. Rebuskan beberapa ulas bawang putih dalam air. Bila dah mendidih, riba anak dalam bilik air.

Sebab bilik air ruang dia sempit, jadi wap itu akan berkumpul dalam bilik tu.

~~Bakar sikit bawang putih, tumbuk sikit tak perlu hancur. Letak dalam apa-apa kain, buat macam uncang atau bunjut & bagi bayi hidu. Jangan direct ke hidungnya sebab mungkin dia rasa tak selesa.

~~Bakar sikit bawang putih dan tumbuk sikit. Campur dalam minyak zaitun & sapu pada dada dan tapak kaki baby.

2. Sapu kunyit pada hidungnya.

3. Lakukan percussion pada paru-paru untuk longgarkan kahak. Tepuk dengan lembut saja tau.

4. Mandikan bayi dengan air lemon. Segar sangat, sampai kita pun rasa nak berendam sama.

5. Boleh guna nasal spray jika hidung tersumbat.

6. Sedut keluar hingus baby menggunakan nasal aspirator. Elakkan sedut dengan mulut sebab boleh menyebarkan jangkitan daripada kuman dalam mulut kita.

7.Ibu yang menyusukan bayi, elakkan makanan yang boleh menyebabkan mukus. Contohnya produk tenusu, tepung gandum & makanan manis2. 

8. Begitu juga jaga makan anak-anak yang dah besar. Banyakkan air masak dan kurangkan makanan manis, lebih2 lagi jajan.

BILA NAK BAWA ANAK KE HOSPITAL

1. Batuk / selsema lebih seminggu

2. Batuk / selsema dan disusuli dengan demam tak kebah lebih 3 hari. Jangkitan virus juga boleh menyebabkan demam, tapi takut ada secondary bacterial infection. 

3. Anak selsema dan tak mahu menyusu/ makan minum lebih 6 jam.

4. Anak batuk teruk, sampai tak boleh tidur atau batuk berpanjangan. 

5. Pernafasan laju & anak berusaha keras untuk bernafas / terdapat lekuk pada dadanya bila bernafas.

6. Nafas berbunyi seperti kucing atau macam wisel, bunyi halus ya. Bukan wisel pengadil tiup masa main bola.

7. Anak kebiruan / tak bermaya.

Bawa saja ke klinik kalau rasa anak tak sihat walaupun anak nampak ok. Dapatkan rawatan & nasihat daripada doktor. Jangan takut setakat doktor nak membebel je.

Elakkan bawa anak yang tak sihat ke tempat awam. Selain mudah terdedah kepada kuman lain, takut anak kita pula penyebar kuman.

Jauhi asap rokok kerana asap rokok boleh memburukkan keadaan & melemahkan lagi imuniti baby. Kalau anak balik-balik batuk selsema, cuba cek sekeliling... ada tak orang berdekatan merokok atau terdedah kepada pencemaran.

Ibu-ibu juga boleh bantu tingkatkan imun diri & baby dengan Set Penyusuan Shaklee. Boleh whatsapp saya untuk info lanjut.

Set Menyusu Basic


www.wasap.my/60173086058

Kredit Fyda Noh

15 January 2019

Promosi Energizing Soy Protein-ESP bulan Januari 2019


Antara kegemaran orang Malaysia ESP ni.Kebetulan tahun baru,semangat baru Shaklee pulak buat promosi salah satu produk yang paling top,paling laju,paling laris di jual bulan ni.

ESP ni memang jadi salah satu top supplemen yang sue selalu ambik.Banyak sangat manfaatnya.Dan yang paling penting tujuan utama sue ambik esp ni adalah sebab untuk kecantikkan.haha

Korang tahu tak,tubuh badan kita ni terdiri komponen utama yang terbentuk melalui protin?seperti kulit,rambut,kuku dan tulang?Pembinaan tisu badan merupakan fungsi utama protin.So sebab tu la kulit,rambut,kuku yang cantik tulang yang sihat selalunya didapati daripada protin yang baik.

"Takut la nak minum esp,sebab esp asasnya daripada soya."

Soya tak salah sayang,yang salah cara penghasilan soya tu.ESP Shaklee ni memang beasaskan soya,tapi soya yang Shaklee pakai ni adalah soya NON-GMO Soya yang tak diubah genetiknya.Bahasa mudahnya tidak dicampur bahan kimia yang boleh menjahanamkan kesihatan.Tanpa racun perosak / baja kimia.

Zaman sekarang sayur pun beracun dik,macam mana nak eat clean.Bukan senang nak dapatkan sayur organik,ayam organik kan.Kalau ada pun harganya agak mahal dari biasa.

Tengok pun telan air liur.


So korang yang memang dah terbiasa minum esp ni better la korang grab sekaran.Murah sangat.Boleh dapat free membership & cash back lagi.Dah la dapat percuma 1 tong ESP!

Korang tekan link ni laju laju yer.Offer ni bukan setiap bulan ada.Special untuk bulan ni jer.

www.wasap.my/60173086058





20 September 2016

BerTTC

Kalau di tambah tolak bahagi darab semua dah hampir 1y 3m jugak saya as a TTcian ni.Apa TTC ni.TTC ni Try To Conceive ataupun bahasa paling senang adalah mencuba untuk hamil.

Bila difikirkan & kenangkan balik,mungkin salah diri sendiri jugak di uji Allah sebegini.Sebelum gatal nak kawin dulu,pernah jugak bagitahu Mr.Perfect yang kalau boleh lepas kawin taknak dulu ada baby.Nak honeymoon puas-puas.And pada bulan pertama perkahwinan kami jugak saya cuba merancang untuk takda baby dalam tempoh masa terdekat..sobs! Then melarat la sampai sekarang hampir 1y3m dah still mencuba lagi.Tu laa..dulu mulut gatai sangat kan cakap bukan-bukan,now jadi camni mula la sedih.Tapi kan bila dah lama kawin tu,perasaan nak baby tu datang sendiri tau.Mesti ada punya,even orang yang baru kawin sehari pun dah rancang nak baby cecepat.




Tapi apapun saya redha,percaturan Allah itu lagi Maha Hebat!Dia lebih tahu bila masa yang sesuai untuk kami mempunyai keluarga kecil tu.

Then,Alhamdulillah bulan 5 (24/5/2016) masa ni dapat berita yang menggembirakan,saya hamil 5 minggu kata doktor.Tapi esoknya keguguran.Dapat la jd ibu sehari.Sedih,tapi takda la meratap meraung ok.Sebenarnya saya tak tahu pun yang saya mengandung sebelum tu.Seminggu sebelum sepatutnya datang bulan tu,ada la spotting coklat & perut memulas macam nak period gitu.So ingatkan biasa.Then lepas 3 hari sepatutnya period tu darah coklat dah mula kuar non stop.Tapi tak banyak pun.Saya ? still la camtu,rileks lagi tahan selagi boleh.Sampai la that day suami paksa jugak pegi cek doktor.Then baru la tahu pregnant..Wahh..happy sebab nak jd ibu.Tp ibu sehari je.lepas tu berhuhu la esoknya tuu...

Pada yang kat luar sana,yang senasib like me,banyakkan bersabar ok,terus usaha jangan putus asa.Kesihatan & pemakanan wajib jaga,vitamin pun amal la selagi kau bernama manusia ye.

Pada yang merancang nak kawin,jangan gatal-gatal mulut cakap benda bukan-bukanye.Yela,mungkin takdir saya jugak kan sebab lambat dapat baby,tapi percakapan tu pun umpama satu doa juga.Tak yah la rancang bagai ye.Kalau bunting pelamin pun terima je.Dah namanya kawin,kalau taknak anak jangan la kawin ye dakk..hiks!

Sekarang sambung berTTC balik.

Sekian..








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

suehasan.com Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign