suehasan.com

PERLU KE MAKAN VITAMIN?

Masa ni tengah pregnantkan Hud
Zaman sekarang memang zaman jimat sungguh gamaknya ye.Tak payah nak beli skin care mahal-mahal.Filter je sudah.Eh kau..

Actually,kulit muka sue sekarang memang tengah bermasalah.Jerawat kat dahi,kulit menggelupas sekitar hidung,warna kulit pun dah bercapuk.

But not worst la.And walaupun dah berparut sikit sebab kesan jerawat,still lagi ada orang tegur kulit muka sue 'ok'.

And sue notice pasal ni mungkin sebab pengambilan nutrisi dan vitamin yang betul setiap hari.(clap)

And you know what,i did not wash my face carefully since my Noh deliver.It almost 1y 9month already.Sebab last foam sue beli hari tu dah habis.Then lepas tu,Nutriwhite dah discontinue untuk pasaran malaysia.Now Youth skin care dah masuk Malaysia.So sue decide nak continue with Youth la pulak.

Actually bukan sebab malas nak sental muka,banyak je skin care kat luar sana yang bagus.But,i think pembawakan la kot.2017 bersalin kan Noh,2018 pulak bersalinkan Hud.Agaknya mengandungkan anak lelaki ni memang jenis tak suka berhias dan bercantik-cantik agaknya ye.

So sepanjang tempoh mengandung tu,sue consume la vitamin kecantikkan yang boleh diambil waktu pregnant.Kecuali Vitamin E.Vitamin E ni tak digalakkan ambik ketika waktu mengandung sebab kandungan antioksidanya yang tinggi.So yang sue konsisten ambik ialah ESP,Vitamin C & B complex



ESP
Sumber protein soya yang tidak diubah genetiknya. 20 jenis asid amino dalam ESP perlu untuk bina sel dan tisu baru pada kulit yang rosak, membuatkan kulit menjadi sekata dan tidak kusam.



Vitamin C
Melambatkan proses kerosakkan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta masalah kulit kering , kedut serta garis halus.Vit C adalah antioksidan yang berfungsi untuk melindungi dan membaiki kulit. Anda perlu tahu VITAMIN C adalah bahan utama dalam sintesis Kolagen.


Vitamin E ( Tak digalakkan untuk wanita hamil)
Merupakan antioksidan yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan ia bertindak meneutralkan radikal bebas serta mencegah proses penuaan daripada berlaku.


B Complex
Membantu mengekalkan tona kulit sekata dan sihat. Vitamin B sangat berguna untuk mengawal stress. Tahukah anda,salah satu punca jerawat adalah STRESS?? So , jangan stress sangat yer.Cuba kekalkan untuk senyum even dalam hati rasa marah ok..Cas positif amat penting untuk kesihatan bahkan untuk kecantikkan juga oullss
Set lengkap untuk kulit ni tengah ada promosi.Kalau korang dah ada niat nak cuba,elok sangat la grab masa tengah sales ni.Jimat poket korang!
.

www.wasap.my/60173086058
Shaklee consumer since 2013😍

KULIT TERBAKAR,MELECUR HAMPIR SELURUH MUKA

Kulit terbakar terkena api hari ke-4 Ramadhan 2015.

Ketika baru sahaja terkena api, letak Basic H pada tempat terbakar. Kesemua tempat yang disapu Basic H, Alhamdulillah tidak mennggelembung kulitnya dan tidak meninggalkan parut.

Warded di hospital 1 malam.

Selepas pulang ke rumah, terus consume secara konsisten:

1) Vit C & E
2-4 biji bagi membantu memulihkan sel2 kulit

2) Ostematrix
4-6 biji sbgi penganti pain killer amir sbb masih terasa sakitnya

3) Collagen Powder
1 sachet pagi dan 1 sachet sebelum tidur bagi membantu melembapkan kulit dan melicinkan juga

4) Zinc
2-3 biji bagi membantu merawat luka melecur

5) Alfalfa
5 biji bagi mengawal tahap kegatalan dikawasan melecur

6) ESP & Performance Drink
2 kali sehari bagi membekalkan protein untuk badan disamping tidak bagi terhidrat

Alhamdulillah ketika raya wajah Amir memang tak nampak macam pernah terbakar pun :)

Tawakkal

Try To Conceive lagi






Actually,post ni saya tulis masa 3 tahun lepas.Masa tu memang tengah menunggu Allah hadirkan zuriat buat kami.Tapi tak terpublish lagi.Pepun,tahun ni saya publish.Sebab semua ni kenangan.Dah tua nanti boleh recap balik.haha.

Blog ni umpama diari la jugak kan.Tapi diari yang tak rahsia.Sebab semua orang boleh baca sampai bila-bila.
.
.
.
.
.

Cik P saya biasa memang tepat,lewat sehari @ awal sikit tu ada la jugak.Kalau lewat tu,takda benda lain dah dalam otak ni,ni mesti pregnant.Cepat-cepat la p beli urin test & tak sabar jugak nak tunggu esok pagi nak test urin tu.Kadang-kadang tak sempat pakai pun,cik P menjengah dah.Over tau cik P ni.tak nak kasi can langsung.

Ada sekali tu lewat 4 hari,konon cita la dengan en husband rasa macam nak muntah la,nak nangis la,perut asyik lapar la,padahal simptom nak period tu la.Perasan je lebih kan.Sudahnya malam tu period jugak.Sengih la macam kerang busuk kat en.suami tu.Dia cam biasa la,dengan muka simpati dia tu.Menci tau.

Walauapapun,dalam tempoh TTC ni,saya memang tak putus asa,cuba juga macam-macam cara.Makan makanan sunnah la,berurut la,minum susu la,pati delima gulsan,olive oil semua telan.Tapi semua ni on off la.Time semangat telan,time malas jeling pun tak.

Annoying sangat bila fikir pasal ni.Sebab rasa macam over.Orang lain TTC hampir 10 tahun pun act like nothing to worry,but me?mesti orang cakap,alahai baru setahun.Apa lah sangat.hihi..malu sendiri tau.

Ok..tu je la nak cita untuk hari ni.


Bye!












Cara rawat bayi batuk dan selsema


Setiap hari ada saja ibu yang membawa bayinya berusia di bawah 6 bulan kerana selsema. Batuk-batuk dan hidung berhingus.

Kalau bayi tidak demam & tiada tanda-tanda jangkitan paru-paru memang tak kasi apa-apa ubat kerana ubat batuk & selsema tak sesuai untuk bayi bawah 2 tahun.

Atau paling-paling standby panadol, tapi saya tak suka bagi-bagi ubat macam tu kalau tak ada simptom. Sebabnya, ramai orang dewasa termasuk saya sendiri suka standby ubat dalam fridge untuk kegunaan kecemasan katanya.Tapi kadang-kadang tak perasan yang ubat dalam fridge tu dah expired. Ubat expired ni, mungkin lebih berbahaya.

Jangan suka-suka bagi ubat untuk bayi bawah 6 bulan.

Nak tau kenapa bayi perlu diberi susu ibu saja dalam 6 bulan pertama?

1. Susu ibu membekalkan antibodi

Sebelum usia 6 bulan, bayi tidak boleh menghasilkan antibodi sendiri & dapat daripada susu ibu. Dalam susu formula pun tak ada perlindungan untuk sistem imun bayi. Malah, susu formula mungkin lebih mudah untuk tercemar. Jadi, bayi senang sangat nak dapat jangkitan daripada orang sekeliling.

2. Susu ibu membentuk lapisan pelindung

Susu ibu juga membentuk satu lapisan pada perut bayi untuk mengelakkan kuman masuk ke saluran darah melalui perut. Jika ada makanan selain susu ibu yang masuk, lapisan ini akan runtuh & risiko jangkitan kuman juga meningkat.

TIPS JIKA BAYI SELSEMA

1. Saya dan bawang putih memang tak boleh dipisahkan kerana bawang putih boleh melemahkan virus selsema.

~~Untuk bayi saya suka buat steam bawang putih. Rebuskan beberapa ulas bawang putih dalam air. Bila dah mendidih, riba anak dalam bilik air.

Sebab bilik air ruang dia sempit, jadi wap itu akan berkumpul dalam bilik tu.

~~Bakar sikit bawang putih, tumbuk sikit tak perlu hancur. Letak dalam apa-apa kain, buat macam uncang atau bunjut & bagi bayi hidu. Jangan direct ke hidungnya sebab mungkin dia rasa tak selesa.

~~Bakar sikit bawang putih dan tumbuk sikit. Campur dalam minyak zaitun & sapu pada dada dan tapak kaki baby.

2. Sapu kunyit pada hidungnya.

3. Lakukan percussion pada paru-paru untuk longgarkan kahak. Tepuk dengan lembut saja tau.

4. Mandikan bayi dengan air lemon. Segar sangat, sampai kita pun rasa nak berendam sama.

5. Boleh guna nasal spray jika hidung tersumbat.

6. Sedut keluar hingus baby menggunakan nasal aspirator. Elakkan sedut dengan mulut sebab boleh menyebarkan jangkitan daripada kuman dalam mulut kita.

7.Ibu yang menyusukan bayi, elakkan makanan yang boleh menyebabkan mukus. Contohnya produk tenusu, tepung gandum & makanan manis2. 

8. Begitu juga jaga makan anak-anak yang dah besar. Banyakkan air masak dan kurangkan makanan manis, lebih2 lagi jajan.

BILA NAK BAWA ANAK KE HOSPITAL

1. Batuk / selsema lebih seminggu

2. Batuk / selsema dan disusuli dengan demam tak kebah lebih 3 hari. Jangkitan virus juga boleh menyebabkan demam, tapi takut ada secondary bacterial infection. 

3. Anak selsema dan tak mahu menyusu/ makan minum lebih 6 jam.

4. Anak batuk teruk, sampai tak boleh tidur atau batuk berpanjangan. 

5. Pernafasan laju & anak berusaha keras untuk bernafas / terdapat lekuk pada dadanya bila bernafas.

6. Nafas berbunyi seperti kucing atau macam wisel, bunyi halus ya. Bukan wisel pengadil tiup masa main bola.

7. Anak kebiruan / tak bermaya.

Bawa saja ke klinik kalau rasa anak tak sihat walaupun anak nampak ok. Dapatkan rawatan & nasihat daripada doktor. Jangan takut setakat doktor nak membebel je.

Elakkan bawa anak yang tak sihat ke tempat awam. Selain mudah terdedah kepada kuman lain, takut anak kita pula penyebar kuman.

Jauhi asap rokok kerana asap rokok boleh memburukkan keadaan & melemahkan lagi imuniti baby. Kalau anak balik-balik batuk selsema, cuba cek sekeliling... ada tak orang berdekatan merokok atau terdedah kepada pencemaran.

Ibu-ibu juga boleh bantu tingkatkan imun diri & baby dengan Set Penyusuan Shaklee. Boleh whatsapp saya untuk info lanjut.

Set Menyusu Basic


www.wasap.my/60173086058

Kredit Fyda Noh

Promosi Energizing Soy Protein-ESP bulan Januari 2019


Antara kegemaran orang Malaysia ESP ni.Kebetulan tahun baru,semangat baru Shaklee pulak buat promosi salah satu produk yang paling top,paling laju,paling laris di jual bulan ni.

ESP ni memang jadi salah satu top supplemen yang sue selalu ambik.Banyak sangat manfaatnya.Dan yang paling penting tujuan utama sue ambik esp ni adalah sebab untuk kecantikkan.haha

Korang tahu tak,tubuh badan kita ni terdiri komponen utama yang terbentuk melalui protin?seperti kulit,rambut,kuku dan tulang?Pembinaan tisu badan merupakan fungsi utama protin.So sebab tu la kulit,rambut,kuku yang cantik tulang yang sihat selalunya didapati daripada protin yang baik.

"Takut la nak minum esp,sebab esp asasnya daripada soya."

Soya tak salah sayang,yang salah cara penghasilan soya tu.ESP Shaklee ni memang beasaskan soya,tapi soya yang Shaklee pakai ni adalah soya NON-GMO Soya yang tak diubah genetiknya.Bahasa mudahnya tidak dicampur bahan kimia yang boleh menjahanamkan kesihatan.Tanpa racun perosak / baja kimia.

Zaman sekarang sayur pun beracun dik,macam mana nak eat clean.Bukan senang nak dapatkan sayur organik,ayam organik kan.Kalau ada pun harganya agak mahal dari biasa.

Tengok pun telan air liur.


So korang yang memang dah terbiasa minum esp ni better la korang grab sekaran.Murah sangat.Boleh dapat free membership & cash back lagi.Dah la dapat percuma 1 tong ESP!

Korang tekan link ni laju laju yer.Offer ni bukan setiap bulan ada.Special untuk bulan ni jer.

www.wasap.my/60173086058





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

suehasan.com Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign